Fideuà de gambes i sèpia

Fideuà de gambes i sèpia

Avui us proposem una recepta molt tradicional de la costa i de l’estiu, però que a molts se’ls encalla, la fideuà de gambes i sèpia.

La fideuà de gambes i sèpia és un plat amb una dificultat mitjana, que implica diverses coccions, però que un cop li agafem el truc es torna gairebé una senya del cuiner… És clar, cadascú amb el seu toc personal!

Consells previs per una bona fideuà

  1. Si no dominem les diferents coccions ( fumets, sofregits, etc.) ens facilitarà molt la feina la preparació prèvia de tots els ingredients i organització de les coccions per separat per poder després centrar-nos en fer una gran fideuà de peix o del que vulguem.
  2. Si anem més limitats de temps, podem buscar algunes “ajudes” que ens faran la vida més fàcil. Els brous i fumets són importants i sempre és bo fer-los un mateix. Però sinó, assegureu-vos de buscar-ne de qualitat, amb ingredients de proximitat i el més frescos possible, com la resta d’ingredients de la fideua.

Fideuà de gambes i sèpia preparacioIngredients

  • 500 grams de Fideus Nº 2 ( o mida mitjana).
  • Fumet de Peix – Farem una entrada dedicada a preparar bons fumets. També teniu el nostre Fumet de Peix i Marisc.
  • 8-10 gambes.
  • 500gr de sèpia.
  • Sal
  • All i julivert
  • Sofregit
    • 1 Ceba
    • 1/2 Pebrot vermell
    • 1/2 Pebrot verd
    • 1 fulla de llorer
    • 4 tomàquets de pera
  • Oli d’oliva. Si pot ser oli d’oliva verge extra, més sabor tindrà la fideuà.
  • Vi Blanc
  • Allioli

Coccions prèvies

Per tal de fer-ho senzill, primer prepararem les 2 coccions del fumet de peix i el sofregit.

Fumet de Peix.

És una cocció a foc lent de peix de roca, marisc i verdura al gust. Podem afegir una fulla de llorer, sal i un raig d’oli d’oliva verge extra. Després es cola per obtenir el caldo.

Sofregit

  1. Tirem un raig d’oli d’oliva en una paella i deixem que s’escalfi.Fideuà de gambes i sèpia sofregit
  2. Tallem la ceba ben fina i l’afegim. Deixem enrossir la ceba 5 min baixant el foc.
  3. Tallem els pebrots ben petits i els afegim. Els deixem també uns 10 minuts que es coguin amb la ceba, el foc no massa alt perquè no es cremin.
  4. Un cop enrossida la ceba amb els pebrots, hi afegim tomàquet de pera rallant-lo directament sobre la paella per aprofitar tot el suc que deixa anar.
  5. Afegim sal al gust i una fulla de llorer.
  6. Ho deixem sofregir uns 10-15 minuts. Si faltés cocció, podem afegir mig got del fumet de peix per reduïr-ho i que el sofregit comenci a agafar gustet de mar.

Un cop sofregit ho traiem de la paella i ho guardem en un plat fons o un “tupper”.

Preparació

  1. Amb la mateixa paella del sofregit, afegim un raig més d’oli d’oliva i tornem a escalfar.
  2. Tallem la sèpia en trossos petits i la saltegem amb una mica d’all i julivert.
  3. Traiem la sèpia i saltegem les gambes. Un cop saltejades, les traiem i guardem per afegir-les al final.
  4. Afegim el sofregit i la sèpia a i un raig de vi blanc. Pot ser un vi de taula com el Vi Xantal Blanc, per exemple.
  5. Deixem que sofregeixi una estona més i que s’evapori l’alcohol del vi.
  6. Traiem tot aquest fons i tirem els fideus. Deixem que es coguin 1-2 min amb l’oli que ens ha quedat del sofregit que acabem de treure. Podem afegir una mica d’oli d’oliva.
  7. Afegim el sofregit, barregem 1-2 minuts.
  8. Tirem el fumet fins que cobreixi tota la paella i deixem que es cogui a foc mig, perquè els fideus vagi agafant tot el suc i l’aroma del fumet.
  9. Tastem i corregim de sal.
  10. Passats 10 min aproximadament, tastem i veiem si fa falta més fumet en cas que els fideus estiguin durs encara.
  11. Posem les gambes per sobre, per tal que s’acabin de coure i deixin el gust a la fideuà.
  12. Sabrem que està a punt quan s’acaba el fumet i als fideus els falta un puntet de res….
  13. Tapem amb un drap net o paper de cuina 5 min.
  14. Servim i afegim una cullerada d’allioli. Fideuà de gambes i sèpia

Maridatge

Per la fideuà recomanem un Vi Blanc fresquet, en aquest cas el  Vi Roura Sauvignon Blanc.  Amable i viu a la boca, gran equilibri i llarga persistència.

BON PROFIT!

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada